← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen

Welkom bij onze blog over Le Marche: VERDICCHIO

Published on 6 july, 2022 Door Kees Dekker
Welkom bij onze blog over Le Marche:  VERDICCHIO

Verdicchio


Al honderden jaren wordt de verdicchio druif verbouwd in de heuvels van de centrale Marken. De naam verdicchio is gebaseerd op het Italiaanse woord 'verde' (groen).Het klimaat in Le Marche is uitgesproken gunstig. Zonnige dagen en koele nachten, de matigende invloed van de Apennijnen en de invloed van de zeewind vanuit Adriatische zee werken positief op de Verdicchio. Het maakt de Verdicchio de meest karaktervolle inheemse wijn van Italië.

Deze druif groeit het best in goed gedraineerde gronden van kalk en zandsteen. De smaak van de Verdicchio is verfijnd, fruitig met prettige frisse zuren. Omdat deze wijn (in tegenstelling tot de meeste witte wijnen) behoorlijk wat jaren bewaard kan worden is er ook verschil te vinden in body en intensiteit tussen jonge en oude wijnen. De oudere wijnen zijn voller en "kruidiger" van smaak. Karakteristiek voor deze wijnen is de bleekgele kleur met groene reflecties (verde!).

De Verdicchio heeft in de neus een delicaat bouquet met tonen van appel en perzik. En een uitgebalanceerde en droge smaak, met een klein bittertje in de afdronk. De wijn behoort tot de beste witte wijnen van Italië en wordt door sommigen zelfs gezien als Italië’s beste begeleider van visgerechten.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de Verdicchio dei Castelli di Jesi uit de noordelijke Marken en de Verdicchio uit het meer zuidelijk gelegen Matelica.

De bodemgesteldheid verschilt en in Matelica wordt de warmte getemperd door de Monte San Vicino. Middenachter op de foto.

Dit zorgt ervoor dat de Verdicchio di Matelica meer “mineralig” en “slanker” van smaak is. 

 

Kijk ook op: www.lemarcheblog.com en volg Le Marche!

Laat een reactie achter

* Your emailaddress will not be published

* Verplichte velden